Om Smeden själv

Stefan Hagdahl
Stefan Hagdahl

Jag startade min yrkeskarriär som rörmontör efter utbildning på Anders Ljungstedts gymnasium. I det yrket stannade jag 8 år. Under dessa år erhöll jag även utbildning i licens-svetsning.

Redan här fanns en tanke på att arbeta med järnets alla möjligheter. Jag var ju en ”rörkrökare”!

1987 bytte jag yrkesbana och började arbeta som brandman/ambulansförare på Räddningstjänsten i Linköping. Där väckte förstås fascinationen för eld! Under mina 33 år inom brandförsvaret har jag arbetat som brandman, ambulansförare, styrkeledare och insatsledare.

Mitt intresse för smide väcktes ordentligt under en helg-kurs i början av 2000-talet. Jag började så smått bygga upp en utomhus-smedja vid sommarstugan i närheten av Ekenäs slott.

Flera smideskurser följde hos olika smeder och i olika former.

Ju mer intresset växte desto mer insåg jag att det behövdes en mer permanent och funktionell smedja och 2012 hittade jag och min fru äntligen platsen vi letat efter, huset och den fina smedjan vid Bergsvägen, strax utanför Linköping. Här hade ”Alvar-sme” levt och verkat fram till sin död 1983. Därefter inrymdes här andra verksamheter och verkstaden var tom när vi flyttade in. Men… kvar fanns smedjans hjärta, ässjan! Runt den har jag byggt upp en komplett smedja, med allt man kan behöva och lite till!

Här är högt i tak, på många sätt och gott om plats för besökare. I första delen av verkstaden finns ett rum där många av mina alster finns och det mesta är till salu.

Sedan 2020 arbetar jag heltid med smidet. Här skapar jag efter eget huvud, tex ljusstakar, marschall-hållare och måttbeställda ljuskronor. Jag gör också mycket på beställning. Jag har gjort olika jobb till kyrkor, tex ljusstakar, reparationer och ombyggnader av ljusbärare, samt gravkors. Bordsunderreden och vedförvaring, pergola, räcken och ombyggnad av grindar är också exempel på beställnings-jobb. Här hålls kurser och studiebesök och en gång tom en filminspelning!

2018 erhöll jag Östgöta-dagarnas konsthantverkspris och fick ta emot diplom på slottet.

I mån av tid finns Hagdahls smide på marknader, tex G:la Linköping, Ljungs slott och Kaga kulturdagar. Vi ingår dessutom i konstellationen Väster om stan, där vi är flera hantverkare som samarbetar för en levande landsbygd.

På detta sätt har jag knutit ihop mina yrken rörmontör (järnet) och brandman (elden) till smidet!